Saveti za održavanje tekstilnih podova

Kako bi tekstilni podovi trajali duže i očuvali svoj izgled, zbog stalnog kontakta sa obućom i nečistoćom, neophodno ih je redovno održavati. Redovno čišćenje doprineće dugoročno dobrom izgledu, uštedeće Vam novac, ali i sprečiti eventualne neugodne mirise, alergene ili bakterije.

Preventivna zaštita

Najjednostavnija preventivna mera je zadržavanje većeg dela nečistoće izvan objekta ili prostorije, za to koristite otirače iz naše ponude.

Redovno održavanje

Čestice slobodne nečistoće temeljno se uklanjaju redovnim usisavanjem. U domaćinstvima je neophodno vršiti usisavanje jednom ili dva puta nedeljno, a u poslovnim objektima svakodnevno. Većina novih podova čiji je gazeći sloj šišan (velur) ispušta dlačice prvih nekoliko meseci što je normalan proces.

Uklanjanje mrlja

Svima nam se bar jednom desilo da zateknemo fleke koje se ne mogu otkloniti samo vodom i sapunom. U tim situacijama obično krenemo da ribamo, misleći da će one nestati ukoliko budemo dovoljno uporni. To se često završi neuspehom, a skidanje fleka postane veliki problem.

Pomoć oko čišćenja Vam mogu pružiti servisi za uslužno pranje tepiha, ali ukoliko ipak želite da se izborite sa nastalim mrljama bez pomoći servisa:

  • mrlju treba što je moguće pre odstraniti i ne dozvoliti da se osuši
  • čišćenje početi od spoljnih ivica mrlje, u suprotnom mrlja se samo povećava
  • poželjno je izvršiti probno čišćenje da bi se proverilo dejstvo sredstava za čišćenje (na komadu poda ili neupadljivom mestu, npr. ispod nameštaja).

Ukoliko Vam se na pod prosula kafa, čaj, čokolada ili slično, pročitajte metode čišćenja tekstinih podova prema konkretnom tipu mrlja.