Kako izabrati parket?

Odlučili ste da postojeći pod zamenite parketom i potrebna vam je pomoć oko izbora odgovarajućeg parketa za vaš dom?

Evo nekoliko stvari koje treba da uzmete u obzir:

Prostorija u kojoj se postavlja parket

Svaka prostorija u vašem domu ima drugačije zahteve. Ove zahteve je naravno potrebno uzeti u obzir prilikom odabira odgovarajućeg poda. Na primer, pod u hodniku mora biti izdržljiv i lak za čišćenje, kao i da absorbuje buku dok ljudi odlaze i dolaze.

Takođe, treba imati u vidu da se na površinama parketa visokog sjaja pre vide oštećenja nego na četkanim parketima.

Dnevna soba je mesto gde provodimo veliki deo dana. Zbog toga je neophodno da pod u dnevnoj sobi doprinosi udobnosti i pruža osećaj topline.

Spavaća soba je još jedno mesto gde je parket našao svoju široku primenu. Svojom toplinom ne samo da doprinosi osećaju udobnosti, već doprinosi stvaranju oaze mira koja je u ovoj prostoriji preko potrebna.

Drvna vrsta

Hrast je najčešće korišćena drvna vrsta za izradu drvenih podova. Hrastov parket je simbol za izdržljive parkete sa veoma živom strukturom i bojom. Hrastov pod uvek predstavlja savršen izbor i kao takav je preteča svim drvenim podovima.

Pored hrasta, kao veoma zastupljena drvna vrsta, javlja se i jasen sa svojim nežno ružičastim tonovima.

Boja parketa

Kada je reč o bojama parketa, poslednjih nekoliko godina nezaobilazan je parket u svetlim i snežno belim tonovima.

Klasične tamne vrste parketa pružaju uzbudljiv nesvakidašnji kontrast u odnosu na tipične svetle, vizionarske enterijere modernih stambenih prostora.

Gotovo po pravilu, tamni parketi su uvek napravljeni od različitih egzotičnih drvnih vrsta. Kao takvi, predstavljaju zanimljivu i atraktivnu suprotnost u odnosu na klasičan skandinavski stil.

Termo tretiran parket daje potpuno nov, interesantan izgled napravljen od domaćih drvnih vrsta, kreirajući bogat i taman stil u prostoru i predstavljaju zaista zanimljivu i u potpunosti novu alternativu tropskim varijacijama.

Ovakav pod je takođe stabilniji i manje reaguje na učestale promene temperature i vlažnosti u prostoru u kojem je ugrađen. Parketi od toplotno tretiranog drveta mogu se više puta iznova brusiti, a da se pri tome očuva njihov karakterističan tamniji izgled, u potpunosti isti kakav je bio i prilikom prve ugradnje. Jednom rečju - ovakvi parketi su i atraktivni i vrlo praktični.

Drvo je živ, prirodni materijal i ne postoje dva ista ili slična drvena poda!

Svakako, koji god parket da odaberete, sigurno nećete pogrešiti, jer parket nikada ne izlazi iz mode.