Održavanje vinila

Savremeni vinili proizvode se sa dodatnom UV lak zaštitom visokog kvaliteta prevučenom preko zaštitno-transparentnog sloja. Dodatna zaštita ovim proizvodima donosi mnoge prednosti u održavanju u odnosu na proizvode koji je ne poseduju.

UV lak zaštita novih proizvoda pod nazivom "Extreme" ili "Titan" predstavlja trajnu doradu površine proizvoda obavljenu u procesu proizvodnje, što pruža dodatnu izdržljivost, omogućava lako čišćenje i održavanje i značajno doprinosi da proizvod godinama zadrži svoj prvobitni izgled, a uz to zadovoljava sve ekološke i zdravstvene zahteve.

Početno održavanje

Očistiti pod, usisati i prebrisati vlažnom krpom natopljenom blagim rastvorom deterdženta kako bi se uklonila nečistoća i prašina uneta tokom ugradnje poda. Deterdžent dobro isprati vlažnom krpom i pod ostaviti da se osuši.

Zaštita

Poliranje nije potrebno kod proizvoda sa UV lakom. Kod proizvoda bez UV laka sredstvo za poliranje se nanosi u dva sloja, drugi poprečno u odnosu na pravac prvog i to tek posle njegovog sušenja. Ovo se primenjuje u slučaju potrebe da se povrati prvobitan sjaj poda.

Dnevno održavanje

Usisati pod da bi se uklonila prašina i prebrisati ga vlažnom krpom.

Tragovi đonova obuće i gume (točkova, npr.) mogu se ukloniti pranjem blagim deterdžentom. Kod proizvoda sa lakom, postupak je izrazito lak i jednostavan, do potpunog uklanjanja tragova.

Periodično održavanje

Koliko često i kako treba održavati vinil, prvenstveno zavisi od toga kako se koristi, da li je frekvencija prolazaka velika, da li je obloženi prostor blizu spoljnih ulaza i asfaltnih puteva i parkinga, da li se teži nameštaj preko poda pomera na točkićima ili se vuče bez neke zaštite (podmetnuta krpa, tekstilna obloga i sl). Takođe, utiču i dezen i boja poda - svetle boje zahtevaju veću brigu i češće održavanje od tamnijih.

  • Kod vinila sa UV lakom struganje starog i nanošenje novog filma sredstva za poliranje i vraćanje sjaja (zaštitnih emulzija) nije potrebno. Održavanje se svodi na nanošenje sprej deterdženta, a zatim mehaničko čišćenje jako zaprljanih površina (četkom ili mašinama sa polir četkama).
  • Kod proizvoda bez UV laka treba usisati pod da bi se uklonila prašina, a zatim uz upotrebu specijalnih sredstava za skidanje mehanički ukloniti (četkom ili mašinama sa polir četkama) stari sloj sredstva za poliranje. Pod treba dobro isprati, a zatim naneti novi sloj sredstva za poliranje u 2 filma.

Kako sačuvati vinil u svakodnevnoj upotrebi

a) Zaštita od oštećenja nameštajem

Nožice težeg nameštaja, pogotovo metalne, treba da su zaštićene plastičnim čašicama ili čepovima sa širom stopom kojom naležu na pod.

Izbegavati zaštitu nožica nameštaja gumenim čašicama.

Prilikom pomeranja nameštaja ili težih kućnih aparata koji mogu imati nožice sa oštrim stopama, kao što su štednjak, mašina za pranje rublja, frižideri i sl., obavezno pod nožice podmetnuti drvenu ploču ili komad neke tekstilne obloge i tada izvršiti pomeranje.

Izbegavati bilo kakva sečenja po podu oštrim noževima, stavljanje vrelih kuhinjskih sudova na pod i sl.

b) Zaštita od oštećenja unetom nečistoćom

Sprečite oštećenja poda unetim kamenčićima na đonovima obuće, kada je ulaz u prostoriju direktno iz otvorenog spoljašnjeg prostora (dvorište, ulica i sl.).

Unutra, na ulazima, postavite otirače bez gumene poleđine, na bazi prirodnih vlakana, koji će zadržavati vlagu, prašinu i abrazivne čestice. Ovo će omogućiti manje unošenje nečistoća, a samim tim olakšati dnevno održavanje.

c) Zaštita od vlage

Glatka površina vinila kada je vlažna ili prekrivena vodom, može biti klizava. Zato je potrebno odmah ukloniti vodu i sačekati kratko vreme da se površina poda osuši pre nego što se počne hodati po njoj.

Čišćenje

Metlom ili usisivačem sa mekanom stopom (četkom ili filcanom) očistiti pod od mehaničkih nečistoća: prašine, kamenčića i sl.
Prebrisati površinu mekanom krpom natopljenom sredstvom za čišćenje vinila. Posle toga isprati površinu čistom toplom vodom i ostaviti da se osuši pre hodanja po njoj.

Ne koristiti jake deterdžente, paste ili prah sa grubim abrazivnim česticama, žičani sunđer i sl. jer se time može izgebati površina poda. Takođe, ne koristiti alkalne deterdžente koji ne zahtevaju ispiranje.