Saveti za održavanje vinila

Vinil podovi su laki za održavanje zahvaljujući posebnoj površinskoj zaštiti koja ga čini otpornijim na mrlje i jednostavnijim za čišćenje.

Redovno održavanje

Kako bi se uklonila prašina, dovoljno je da vinil pod redovno:

  • usisavate
  • čistite metlom
  • brišete vlažnom krpom i neutralnim deterdžentom
Izbegavajte
  • Jake, kao i alkalne deterdžente koji ne zahtevaju ispiranje;
  • Paste ili prah sa grubim abrazivnim česticama;
  • Žičani sunđer i slično, jer se time može izgrebati površina poda.

Kako sačuvati vinil u svakodnevnoj upotrebi

a) Zaštita od oštećenja unetom nečistoćom

Sprečite oštećenja poda unetim kamenčićima na đonovima obuće, kada je ulaz u prostoriju direktno iz otvorenog spoljašnjeg prostora (dvorište, ulica i sl.).

Unutra, na ulazima, postavite otirače. Ovo će omogućiti manje unošenje nečistoća, a samim tim olakšati dnevno održavanje.

b) Zaštita od oštećenja nameštajem

Da biste vinil dodatno zaštitili od ogrebotina, važno je korišćenje zaštitnih podloški za nameštaj ili zaštitnih prostirki ispod stolica.

Izbegavati zaštitu nožica nameštaja gumenim čašicama.

Prilikom pomeranja nameštaja ili težih kućnih aparata koji mogu imati nožice sa oštrim stopama, kao što su šporet, mašina za pranje rublja, frižideri i sl, obavezno pod nožice podmetnuti drvenu ploču ili komad neke tekstilne obloge i tada izvršiti pomeranje.

c) Zaštita od vlage

Glatka površina vinila kada je vlažna ili prekrivena vodom, može biti klizava. Zato je potrebno odmah ukloniti vodu i sačekati kratko vreme da se površina poda osuši pre nego što se počne hodati po njoj.